O frajeroch a frajerkách

Valašský soubor písní a tanců Vsacan, Vsetín
Folklorní soubor Cifra a cimbálová muzika Špica, Staré Město
Folklórny súbor Rozsutec, Žilina, Slovensko
Ženský sbor Repetilky, mužský sbor Staroměští mládenci za doprovodu cimbálové muziky Bálešáci, Staré Město

se společně představí v autorském pořadu Ivo Mikuše s názvem

O FRAJEROCH A FRAJERKÁCH

provázet mluveným slovem nás bude David Pavlíček, jenž je režisér pořadu.

Odjakživa je to v přírodě zařízeno tak, že samičky jsou krásné a parádivé a samečci bojují o jejich přízeň. Pýří se a čepýří, ukazují svoji sílu, vytrvalost, schopnosti, um. A přesně tak je tomu i u lidí rasy folklorní. Kluci se předvádí, tedy frajeří a dívky si z nich vybírají a v lepším případě se stávají jejich frajerkami. Případně je tomu někdy i úplně obráceně.

Nahlédneme pod pokličku lidských osudů, smyšlení žen o mužích i mužů o ženách. Představíme si nejrůznější podoby lásky i nelásky. Dáme vám návod, jak si najít správného partnera či partnerku a čeho všeho je nutno se vyvarovat.

O tom všem a mnohem jiném ze života frajerů a frajerek se dozvíte v novém celovečerním pořadu.

Vsacan - soubor valašských písní a tanců ze Vsetína
Patří k nejstarším amatérským souborům v České republice. Za více jak 79 let (založen v roce 1943) své činnosti propaguje a reprezentuje národopisnou oblast Valašsko nejen po cele České republice, ale i na folklórních festivalech téměř po celém světě. Spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem.
Nedílnou součástí souboru je vedle taneční složky pod vedením
Jakuba Ekarta i cimbálová muzika. V současné době muzika hraje pod vedením primáše Luďka Dobrovolného. Předseda spolku a umělecký vedoucí souboru je Pavel Tomeček. Mezi členy souboru se svým více jak 50 letým členstvím patří i zpěvačka Zdeňka Straškrabová. Její vynikající interpretace valašských písní byla oceněna na mnoha festivalech a soutěžích.

www.vsacan.cz

Folklórní soubor Cifra za doprovdu CM Špica z Uherského Hradiště
Folklorní soubor Cifra vznikl v roce 2000 v srdci Moravského Slovácka v Uherském Hradišti. Uměleckou vedoucí se od počátku stala PaedDr. Lenka Kraváčková, Ph.D. V současné době soubor tvoří čtrnáct tanečních párů. Ve svém repertoáru Cifra především obnovuje a rozvíjí poklady tradičního lidového umění Slovácka, které má tak jedinečnou a bohatou kulturu. Při hledání inspirací však Cifra nezůstává jen ve svém rodném regionu, ale za lidovou písní a tancem přechází za hranice – na Slovensko.
Cifra se účastní různých vystoupení a festivalů u nás i v zahraničí. Pravidelně také pořádá celovečerní premiérové programy. FS Cifra se tak za dobu své existence právem zařadil mezi přední soubory Uherskohradišťska.
Od roku 2012 soubor spolupracuje s úspěšnou
Cimbálovou muzikou Ohnica pod vedením primáše  Jana Mudráka, v roce 2019 navázal spolupráci i s Cimbálovou muzikou Špica ze Starého Města pod vedením primáše Jana Mikuše.

www.fscifra.eu

Folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny, Slovensko
FS Rozsutec, který byl založen v roce 1965, se dlouhodobě řadí mezi nejvýznamnější interprety slovenského folklóru. Svědčí o tom nejen pravidelná účast na významných domácích i mezinárodních festivalech, ale také několik prestižních vyznamenání a ocenění. Téměř 60-ti členný tým mladých lidí v současné době pracuje pod vedením vedoucího souboru a choreografa Štefana Muchy. Zřizovatelem souboru je město Žilina, které provozuje Městské divadlo Žilina u kterého soubor působí.

Od svého založení je soubor neodmyslitelně spjat s původní terchovskou hudbou, zpěvem a tancem. Rozsutec v tomto ohledu významně přispěl k rozvoji osobité hudební tradice Jánošíkova kraje. V bohatém repertoáru souboru jsou však zastoupeny prakticky všechny významné folklórní regiony Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín.

FS Rozsutec je pojmenován po nejkrásnějším kopci Malé Fatry. Společně je spojuje nejen název, ale i vytrvalý zájem lidí a síla autentického zážitku.

www.rozsutec.eu

Staroměští mládenci ze Starého Města
Ačkoliv se první pokus o založení uskutečnil již v roce 1997 (zůstalo však u jediné zkoušky), vznikl mužský pěvecký sbor Staroměští mládenci v roce 2013. Od samého začátku až doposud má sbor devět členů, organizačním vedoucím se stal Roman Škrabal a uměleckým vedoucím Ivo Mikuš. Od svého vzniku se sbor pravidelně účastní tradičních folklorních akcí ve Starém Městě (vánoční a velikonoční jarmark, hody, tříkrálová obchůzka) i vystoupení po České republice při různých příležitostech, ať už jsou to různé festivaly či koncerty, besedy u cimbálu a jiné pořady.

Sbor pravidelně spolupracuje s cimbálovou muzikou Bálešáci, účinkoval ale také s dalšími cimbálovými muzikami (Ohnica, Harafica, Špica, HCM Petra Mičky, CM Jaroslava Čecha), včetně profesionálních těles (BROLN, Orchestr lidových nástrojů VUS Ondráš).

https://staromestimladenci.cz
Ženský sbor Repetilky
Ženský sbor Repetilky je skupina mladých dívek a žen, které se rády schází u pohárku dobrého vína a hezké písničky. Sbor vznikl v době, kdy jeho členky ještě navštěvovaly dětský folklorní soubor Dolinečka. Po nějaké době se sestava rozrostla a v současné době se schází na zkouškách 9 Repetilek, které při vystoupeních doprovází Cimbálová muzika Bálešáci. Repetilky si můžete poslechnout na CD, která vydala Cimbálová muzika Bálešáci - Za špiců v ulici a Široko, daleko.

www.balesaci.cz

adresa:
Obřanská 646/13
Maloměřice, 614 00 Brno
tel: +420 724 803 290
email: brno@fosjanosik.cz
ID datová schránka: tbvh447